Läänemaal sai kutsekoolis mardisandiks õppida




Jaan Sudak
Liina Kivimäe

01.10.2018

Ühe päevaga mardisandiks – täiesti võimalik! Seda tänu laupäeval, 29. septembril kell 10‒18 Haapsalu Kutsehariduskeskuses toimunud õppepäevale „Sanditamiskombestiku koolitus Läänemaa haridustöötajatele“. 20. septembri Lääne Elu vahel olnud Sügisleht hüüdis omalt poolt samuti selle koolituse välja („Kutsekoolis saab õppida mardi- või kadrisandiks“). Koolitust on rahastatud kohaliku omaalgatuse programmi (KOP) vahenditest ning koolitus oli osa suuremast projektist „Sanditamiskombestik kui elav Euroopa kultuuripärand“, mida veavad Eestis Euroopa kultuuripärandiaasta raames eest Eesti Folkloorinõukogu ja Rahvakultuuri Keskus.

Kaunis laupäevane ilm suunas kohale 24 põnevil osalejat kokku 14 eri koolist, noortekeskusest ja lasteaiast ning kohal oli ka SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid esindaja. Päeva alguses tutvustas folklorist ja sanditamiskombestiku Läänemaa kuraator Jaan Sudak „Hakkame santima!“ festivali ja jätkas  rahvaluulekogumise põhitõdede ja nippide õpetamisega, innustades osalejaid oma kodukandist, koolist ja lähiringist mardipäevateemalist pärimust koguma ning seda ka sanditamiskommetega seotud fotode, lugude ja videote konkursile „Märka marti!“ saatma. Kohapeal selgus juba, et igaühe kokkupuude sanditamisega on erinev ja kirju. Päeva teises pooles sai Eesti Rahvapärimuse Kooli eestvedaja Terje Puistaja algatusel esialgsed pärimuskillud ka paberile pandud ning Eesti Rahvaluule Arhiivi poole teele saadetud.

Päeva edenedes muutusid Läänemaad ja kogu Eestit puudutavad sanditamisalased teadmised aina praktilisemaks, osalejad kaasati sandiks käimise ja santide vastuvõtmise mängudesse – milline lust ja elevus juba maskeeringute-kostüümide selga sättimisega kaasnes, ja kui veel põhitegevuseni jõuti…! Nalja, naeru, tantsu, laulu ja ehedat osalusrõõmu sai terve tuba täis.

Terje Puistaja andis põhjaliku ülevaate sellest, millal ja miks on sandid Eestis mööda peresid käinud; mida teha, kui sandid on ukse taga; mida teha, kui soovida ise sanditama minna; millised on üldse algsed rahvalaulud, -mängud, -uskumused.

Väga palju panustasid teoreetiliste ja praktiliste näidetega ka osalejad ise. Ühe kohalviibinu sõnul on pärimust vaja koguda selleks, et me ei unustaks ära, kes me oleme. Teine osaleja aga tuli mõttele selle aasta mardipäeva oma lasteaias korraldada nii, et kaasata sandiperre ka isad, nii et nad poleks lihtsalt vastuvõtjana publikus, vaid ise aktiivsed osalejad. Samuti annab nn sanditamisetendust põimida jõuluetendusse ning kaasata sinna kogu hingesantide temaatika.

Kuna Lääne-Eesti sanditamiskombestikus on olulisel osal olnud mardipulm, lootsid kohalviibinud, et ehk õnnestub 9. novembril ühise ettevõtmise tulemusena ka mardipulm maha pidada – näiteks siis, kui väiksemad sandiseltskonnad on külades ja mujal oma ringikäimised ära käinud, võiks ühte kohta kokku tulla, ning miks mitte sinna kaasata ka väliskollektiiv Lätist, kes saab loodetavasti tulla Risti Põhikooli oma tavasid tutvustama ja kohaliku kooliperega vastastikku õppida ja lustida.

Santidel on teatavasti vägi tuua õnne ja õnnistust siinsele elule, seega loodame, et Läänemaa võtab mardipäeva paiku kõik sandid lahkelt vastu ning Läänemaa (kooli-, lasteaia- jm)pered saavad tänu toimunud koolitusele palju teadlikumalt ja vahvamalt mardisanti joosta. Täname kohaliku omaalgatuse programmi toetuse eest, Jaan Sudakut ja Terje Puistajat väga kasulike haridus- ja kombestikuterade eest, kohaletulnuid pühendunud kaasalöömise eest – ja soovime neile palju jõudu mardipäevaks valmistumiseks – ning kaameramehi koolitusest õppevideote valmistamise eest! Hakkame santima! Läänesantide tegemistel saab silma peal hoida siin meie kodulehel ja kutsume teid kõiki üles jagama oma mardipäeva mälestusi, vastates sellele küsimustikule https://goo.gl/forms/JxqFvf7FcT913SYL2.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Pärimuse korjamine ‒ mardipäev Sinu kodukandis

Osale kogumiskonkursil „Märka marti!“