Elagu mardipäev!

Tere!

Kirjutame teile 2018. aastal toimunud üle-eestilise mardisanditamise projekti (https://www.mardipaev.com/) kontekstis viimast korda. Igatahes on rõõm ja au öelda, et mardipäev tuli sel aastal Läänemaal teisiti. Tiu-tiu, just teisiti see tuli! Lisaks rohketele küla- ja linnapilti ilmunud mardisantidele peeti Läänemaal üle pika aja mardipulma. Kas pole erakordne?! Risti Põhikool võttis otsustaval hetkel kõik pidustused väga hästi eest vedada. Oleme Ristile selle eest südamest tõeliselt tänulikud!!! 

9. novembril Risti Põhikoolis ja Ristil toimunu võttis suurepäraselt kokku nii meie väikese alaprojekti unistuse ‒ inspireerida Läänemaa (kooli)peresid (taas) mardisanti jooksma ‒ kui ka näitas igati eeskujulikult, mida üks andekate ja inspireerivate õpetajate ning rõõmuga kaasa tuleva kooliga kogukond suudab. Hommikul kell 11 esines kooliperele Pihkva folklooriansambel Ugrada, kes tõmbas oma energilise etteastega kõik saalisolnud niisuguse lustiga käima, et õhtul sealsamas kooli aulas toimunud mardipulm saigi ainult väga hästi õnnestuda. Kõik need mängud, laulud, laulumängud, mõistatused, tseremooniad, üllatused, algsed häbenemised ja siis hopsti! ringmänguga või etendusega kaasa tulemised ‒ taustajõududena ei jäänud meil muud üle, kui imestada ja rõõmustada ja tänulik olla... :) Väga tore oli näha, et kohale oli tuldud üle Läänemaa, enamik 29. septembril meie koolitusel osalenud õpetajatest-juhendajatest olid nii ise kohal kui ka olid kaasa haaranud oma (kooli)pere. Rahvast oli rohkelt, palju rohkem, kui lootsime, ja nii palju, et lihtsalt puhas rõõm! :)

Kuna aga üks video ja mitmed pildid kõnelevad enam kui sada sõna, siis jagamegi teiega sel päeval ja õhtul jäädvustatut. Siia postitusse lisatud pildid tegime meie 9. novembril Risti Põhikoolis, Ants Laikmaa muuseumis, Risti peresid pidi käies ja koolipereni jõudes. Urmas Lauri Lääne Elust tegi toimunust pilte https://online.le.ee/2018/11/10/galerii-ristil-peeti-mardipulma/ ja jäädvustas mardipulmast vahva video: https://online.le.ee/2018/11/10/video-mardipulm-ristil-loppes-tormakate-vene-tantsudega/?fbclid=IwAR3jpILgWVddM85A6IqkDQ9EUzsVOYGabr6UtdHxqlHJGkE-JUSFf6dxnz4. Kohal oli ka Tallinna TV: https://www.tallinnatv.eu/uudised/n%C3%A4dal?fbclid=IwAR24Fyw99KfxB-cvy5fLMCIqNuI0HJsizgATYIVUoWQz45bNk81XPONx6bo (11. novembri saates saab algusega 53 min 13 s vahetuid muljeid kuulda).








Iga pidu ja ettevõtmine saab aga ükskord otsa. Praegusel juhul on üks oluline erinevus aga see, et mardisandid jäävad Läänemaal ka edaspidi novembrikuus ringi jooksma, kuulutavad kindlasti välja ka kadrisandid, siis kohtab neidki, ning sel aastal varasemast palju paremini ja Läänemaad ühendavamalt ellu äratatud traditsioon jääb kestma. Hoidke seda alles, see on suur väärtus! See on elav ja ajas sündiv pärimus.

Me täname, me tä-na-me...

Täname kõiki, kes ettevõtmisega kaasa tulid! 

Täname kohaliku omaalgatuse programmi septembrikuise Läänemaa haridustöötajate sanditamiskombestikualase koolituse rahalise toetamise eest! 

Täname MTÜ-d Risti Kultuuri- ja Vabaajaselts vajaliku abi eest! 

Täname Kail Vislat ja kogu Risti Põhikooli mardilaupäevale selle kõige õigema kuju ja vungi andmise eest!!! 

Täname Pihkvast tulnud Ugradat lõputu energia ja lusti eest! 

Täname iseenda õhinapõhisust selle kõige koos hoidmise eest kogu seitsme kuu jooksul alates kevadel Tartus toimunud sanditamiskombestiku maakondlike kuraatorite koolitusest!

Täname ilmataati soodsate ja kirevate ilmastikuolude eest kõikide sügiskuude vältel!

Täname Eesti Folkloorinõukogu ja Rahvakultuuri Keskust sanditamiskombestiku elavdamise eest!

Elagu mardisandid, mardipäev, Läänemaa ja elu! :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Pärimuse korjamine ‒ mardipäev Sinu kodukandis

#hakkamesantima